پیش از آنکه به توضیح نورپردازی و چگونگی استفاده از انواع محصولات روشنایی، لوازم روشنایی، چراغهای روشنایی، قیمت روشنایی، روشنایی دیواری و به طور کلی تجهیزات روشنایی بپردازیم، بایستی شرح مختصری درباره تفاوت روشنایی و نورپردازی بدهیم. به عبارتی ما به وفور در ادارهها، سازمانها، کلینیکهای درمانی، بیمارستانها، موسسات آموزشی فقط شاهد روشنایی عمومی محیط هستیم. در واقع تنها یک الی دو منبع اصلی به عنوان تامین کننده نور عمومی محیط در اماکن مختلف به چشم میخورد، در حالیکه استفاده از یک منبع نوری به عنوان تامین کننده روشنایی محیط کافی نیست. امروزه با استفاده از انواع لوازم روشنایی گوناگون میتوان خلاقیت را چاشنی روشنایی محیط کرد و با ایجاد یک نورپردازی خلاقانه نه تنها محیط را به فضایی گرم و دلچسب تبدیل نمود، بلکه میتوان حس انگیزه، انرژی، تقویت روحیه و بهرهوری در انجام امورات مختلف را نیز افزایش داد.
تاثیر نورپردازی در فرایند کاری کارمندان
بدون شک استفاده و نصب انواع محصولات روشنایی، چراغهای روشنایی و ایجاد طیف مختلفی از نورپردازی مانند نور مخفی، نور خطی، نورهای هالوژن، روشنایی دیواری نه تنها سبب بالا رفتن حس زیبایی شناسی محیط میشود، بلکه در فرایند کاری کارمندان و پرسنل نقش بسزایی دارد. ایجاد یک فضای مثبت با طیف نوری مناسب باعث جلوگیری از خستگی زود هنگام، بیحوصلگی، افسردگی ناشی از روزمرگی و مواردی از این قبیل میشود. علاوه بر آن افراد و مراجعه کنندگانی که به آن محیط وارد میشوند، نیز احساس مثبتی از محیط دریافت میکنند. در نتیجه استفاده از منابع نوری تزیینی و فرعی در کنار انتشار نورهای اصلی تاثیرات فراوانی دارد.
چگونگی نورپردازی استاندارد در اماکن اداری، درمانی و خدماتی
تمامی ارگانها، سازمانها، مراکز درمانی و خدماتی نیازمند یک نورپردازی استاندارد و بهینه با رعایت اصول کلی و منظم هستند. به طوری که در این حوزه بایستی کارشناسان و متخصصین این حوزه دست به کار شده و تغییراتی در نوع نورپردازی اماکن داخلی ایجاد کنند. در این بخش ما به برخی از استانداردهای قابل توجه برای نوردهی مراکز اداری اشاره میکنیم؛
استانداردهای نورپردازی در اماکن اداری عبارتند از؛
پرهیز از یکنواختی
همانطور که از قبل گفته شد، استفاده از یک منبع اصلی به عنوان تامین کننده نور عمومی محیط کافی نیست. بایستی نورپردازی به گونهای باشد که حس یکنواختی را در محیط از بین ببرد. نورهای تزیینی مانند نورهای خطی و یا نورهایی که با استفاده از چراغهای روشنایی هالوژنی استفاده میشود، انتخاب مناسبی است. گفتنی است که رابطه قابل توجهی میان میزان کیفیت روشنایی و نوردهی با میزان کارایی پرسنل یک اداره وجود دارد
رعایت استانداردهای نورپردازی
نورپردازی قوانین و اصول مشخصی را شامل میشود. اصولی مانند بررسی نورسنجی محیط، ایجاد نور مناسب برای میز پرسنل با استفاده از لوازم روشنایی بهینه، محصولات روشنایی مناسب، پرهیز از طیف نوری رنگی که باعث ازار چشم میشود و مواردی از این قبیل بسیار حائز اهمیت است. به مراتب استفاده از طیف نوری سفید مهتابی بهترین گزینه برای تامین نورهای اصلی و فرعی محیط است. از نظر روانشناختی انتشار نور سفید سبب افزایش تمرکز و دوری از هر گونه حواس پرتی میشود. در نتیجه رعایت پارامترهای نورپردازی به خصوص در محیطهایی که افراد به مراتب و به طور مکرر با کامپیوتر سروکار دارند، الزامی است.
بهرهمندی از تجهیزات روشنایی مناسب
به مراتب با توجه به پیشرفت تکنولوژی در صنعت نور و روشنایی ما همواره با محصولات تازهتر و مدرنتری در بازار مواجه هستیم. استفاده از پلانهای نوری، انواع چراغهای روشنایی توکار یا روکار، چراغهای هالوژن، چراغهای ریلی و مواردی از این قبیل سبب تنوع در نوردهی محیط میشود. البته توجه داشته باشید که زیاده روی در نوردهی از جمله اشتباهات رایج نورپردازی محسوب میشود. در نتیجه از نوردهی اضافی بپرهیزید.
برای نوردهی اماکن اداری از چه نوع لامپی استفاده کنیم؟
لامپهای روشنایی متنوعی در بازار تولید و عرضه میشوند. انتخاب لامپهای روشنایی و یا چراغهای روشنایی مناسب یکی از پارامترهای اصلی در نوردهی است. به مراتب در اماکن اداری بایستی از لامپهای کم مصرف که نوردهی مطلوبی داشته و در برابر انرژی کمتری صرف میکنند، استفاده شود. روشنایی مناسب برای اینگونه اماکن را میتوان با استفاده از لامپهای فلورسنت و یا فلورسنتهای فشرده کم مصرف تامین نمود. همانطور که از قبل به آن اشاره شد استفاده از طیف نوری سفید مهتابی بهترین انتخاب برای نوردهی اماکن اداری است. به دلیل آنکه نه تنها سبب ازار چشم نمیشود بلکه باعث افزایش حس تمرکز و بهرهوری در انجام امور کاری نیز میشود. قابل ذکر است تا حد امکان از خیرگی نور و شدت روشنایی بپرهیزید. معمولا در اماکن اداری و خدماتی که نیازمند تنظیم نور روشنایی محیط است، از سنسورهای تنظیم نور مانند دیمرها و یا سیستمهای کنترل روشنایی هوشمند استفاده میشود. گفتنی است که میتوانید برای انتخاب صحیح تجهیزات روشنایی، محصولات روشنایی، قیمت روشنایی، چگونگی نصب چراغ های دیواری و لوازم روشنایی، با کارشناسان طراحان و متخصصین این حوزه مشاوره نمایید.
نکات مهم نورپردازی در اماکن اداری، آموزشی، خدماتی، درمانی عبارتند از؛
- تنظیم میزان درخشندگی منبعهای نوری. خیرگی مستقیم نور سبب ناراحتیهای چشم میشود، در نتیجه توزیع نور مناسب و تنظیم میزان شدت روشنایی بایستی مورد توجه قرار بگیرد
- بررسی میزان توزیع نور مناسب در محیط با استفاده از دستگاههای نورسنج
- استفاده از سنسورهای تنظیم روشنایی مانند دیمرها
- تعیین جایگاه صحیح منابع روشنایی که تا حد بسیاری با معماری طراحی داخلی ارتباط مستقیم دارد
- استفاده از تجهیزات روشنایی، لوازم روشنایی، چراغ های روشنایی مناسب برای تامین نور عمومی، نور فرعی و نورهای مخصوص میزهای پرسنل
- پرهیز از انعکاس نوری، نوردهی خیره کننده
- ایجاد نورهای تزیینی خطی و یا نور مخفی به درستی و با دقت
- استفاده از طیف نوری سفید و یا ترکیب طیف نوری سفید و خورشیدی
- استفاده از لامپهای روشنایی کم مصرف، با انتشار نوری مناسب و مصرف انرژی کمتر
- استفاده از محصولات روشنایی بهینه همراه با ماندگاری طولانی مدت و باکیفیت
قیمت لوازم روشنایی
قیمت روشنایی با توجه به فروش تجهیزات روشنایی متنوع، محصولات مدرن روشنایی، انواع چراغهای روشنایی، لامپهای روشنایی، نوع سیستمهای کنترل روشنایی متفاوت بوده و با توجه به پارامترهایی نظیر کیفیت کالا، خدمات پس از فروش، ضمانت کالا، نوع محصولات روشنایی، لوازم برقی و مواردی از این قبیل متغیر است. قابل ذکر است حتما برای نورپردازی محیط مورد نظر خود اعم از اماکن اداری، مسکونی، خدماتی، تجاری حتما از بهترین و مرغوبترین محصولات روشنایی همراه با ضمانت کالا و گارانتی بهرهمند شوید. با خرید تجهیزات روشنایی باکیفیت، معتبر و مرغوب دیگر با دغدغههای ناشی از عدم طول عمر کافی کالا، خرابی کالا و یا مواردی از این قبیل مواجه نخواهید بود.