نقش نور و نورپردازی برای برجسته جلوه دادن محیط از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد. امروزه با توسعه صنعت نور و روشنایی، بیش از پیش شاهد انواع نورپردازیهای مدرن و طراحی های متنوع روشنایی دیواری، روشنایی سقفی، انواع محصولات روشنایی و تجهیزات مرتبط با آن هستیم. به عبارتی نور به عنوان یکی از اصلیترین پارامترهای زیبایی شناسی در محیط کاربرد بسیاری دارد که توجه بسیاری از طراحان داخلی را به خود جلب کرده است. استفاده از انواع محصولات روشنایی مانند لامپهای هالوژنی، نورهای مخفی، نورهای خطی، لامپهای ال ای دی و سایر تجهیزات روشنایی در چگونگی نورپردازی تاثیر بسیاری دارد. ترکیب منابع روشنایی مختلف، چراغهای روشنایی، تجهیزات روشنایی و انواع محصولات روشنایی سبب میشود که بتوان نوردهی مناسبی را در مکانهای مختلف ایجاد نمود
نورپردازی مدرن جهت روشنایی دیواری
نورپردازی مدرن در دکوراسیون داخلی نقش اساسی دارد اما ایجاد نورپردازی مدرن مستلزم بهرهمندی از دانش و تجربه طراحان داخلی و متخصصان این حوزه است. با توجه به آنکه نورپردازی مدرن طرفداران خاص خود را دارد، میتوان سازگار با محیط از انواع نورهای خطی، نورهای مخفی و با استفاده از تجهیزات روشنایی و الگوهای متنوع نورپردازی از انواع روشناییهای متنوع و برجسته بهرهمند شد
ویژگیهای نورپردازی مدرن چیست
از جمله ویژگیهای نورپردازی مدرن، ایجاد حال خوب و روحیه مناسب در افرادی است که در آن مکان تردد میکنند. شناخت حس روان شناختی در ایجاد انواع نورپردازیهای مدرن و برآورده ساختن نیاز مشتریان از جمله اهداف اصلی طراحان داخلی محسوب میشود. تنظیم صحیح نوردهی، استفاده از منابع روشنایی مناسب، نوردهی سازگار با دیزاین محیط از دیگر اهداف طراحان دکوراسیون داخلی برای ایجاد روشنایی محیط و روشنایی دیواری است
ویژگیهای چراغهای دیواری چیست
چراغهای دیواری از جمله رایجترین ابزارهای روشنایی هستند که میتوان برای زیباسازی و نورانی کردن هر چه بیشتر از آنها بهره برد. از جمله مزیت چراغهای دیواری آن است که در هر کجا چه در فضاهای داخلی و یا چه در فضاهای بیرونی میتوان به راحتی آن را نصب نمود. میتوان متناسب با محیط و بر حسب سلیقه از انواع چراغهای روشنایی دیواری استفاده و از این طریق روشنایی دلخواه را تامین نمود. تهیه انواع تجهیزات روشنایی، انواع چراغهای روشنایی و محصولات روشنایی برای تامین نور مورد نیاز بایستی مناسب و سازگار با محیط انتخاب شود.
به عبارتی هر محیطی اعم از اتاق نشیمن، اتاق کار، اتاق مطالعه، اتاق خواب، آشپزخانه، سرویسهای بهداشتی، سالنهای اجتماعات، لابی، راهروها و سایر اماکن نور خاص منحصر به خود را بایستی داشته باشند. در نتیجه انواع تجهیزات روشنایی این امکان را در اختیار طراحان داخلی قرار میدهد تا بتوانند از انواع نورپردازیها در اماکن مختلف برای ایجاد روشنایی محیط و روشنایی دیواری استفاده نمایند.
در ادامه به برخی از ویژگی انواع روشنایی دیواری اشاره میکنیم:
انواع روشنایی دیواری
روشنایی موضعی
یکی از خصوصیات روشنایی دیواری، روشنایی موضعی است. در نورپردازی مدرن به وفور شاهد نوردهی موضعی هستیم. از روشنایی موضعی میتوان در مکانهای مختلف از جمله اتاق خواب، سالن نشیمن، اتاق مطالعه، اتاق کار و مانند اینها استفاده نمود. در روشنایی موضعی نه تنها نور کافی برای روشنایی تامین میشود، بلکه باعث رومانتیک جلوه دادن محیط شده و بدین ترتیب محیط از نوری لایت و خاص برخوردار میشود.
روشنایی تاکیدی
همانطور که از نامش پیداست، در روشنایی تاکیدی، تمرکز و نوردهی بر یک نقطه خاص است. از این نوع نوردهی در منازل، لابیهای ساختمان، نمایشگاهها، سالنهای اجتماعات، رستورانها و مانند اینها به وفور استفاده میشود. در نورپردازی مدرن از روشنایی تاکیدی به عنوان نوردهی تزیینی که در زیبایی شناسی بصری جلوه بسیاری دارد، استفاده میشود. در نتیجه از دیگر انواع روشنایی دیواری، روشنایی تاکیدی است که کاربردهای گوناگونی دارد.
روشنایی معتدل
از دیگر ویژگیهای روشنایی دیواری، ایجاد روشنایی و نور معتدل است. برای نمونه در شب میتوانید تنها از نور معتدل روشنایی دیواری بهرهمند شوید. در اماکن مسکونی اغلب از روشنایی دیواری به عنوان ایجاد نور معتدل استفاده میشود. معمولا برای اماکن کم نور مانند اتاق خواب، اتاق مطالعه از روشنایی معتدل میتوان برخوردار شد
انواع چراغهای روشنایی برای ایجاد روشنایی دیواری با توجه به آنکه با انواع نوردهی و روشنایی دیواری آشنا شدید. در ادامه به معرفی انواع چراغهای دیواری میپردازیم که در نوردهی بسیار حائز اهمیت هستند. چراغهای روشنایی عبارتند از:
لامپهای رشتهای
لامپهای رشتهای علاوه بر تامین نور مورد نیاز، جنبه تزیینی نیز دارند. اینگونه لامپها در میان سایر محصولات روشنایی ارزان قیمت هستند و نور معتدل و قابل توجهی را از خود منتشر میکنند. اگرچه انرژی بسیاری برای نوردهی مصرف میکنند و به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیستند. اما با اینحال در بسیاری از اماکن مانند گالریها، نمایشگاهها، هتلها از لامپهای رشتهای به وفور استفاده میشود
لامپهای ال ای دی
از دیگر رایجترین چراغهای روشنایی، لامپهای ال ای دی هستند. این نوع محصولات روشنایی بسیار مقرون به صرفه بوده و انرژی کمتری مصرف میکنند، از دیگر ویژگیهای این نوع لامپها عمر طولانی، ماندگاری بالا و قیمت ارزان در مقایسه با سایر محصولات روشنایی است.
لامپهای فلورسنت
از دیگر چراغهای روشنایی میتوان به لامپهای فلورسنت اشاره کرد. این نوع لامپها گرمای کمتری از خود تولید میکنند و به همین جهت طول عمر بیشتری دارند.
لامپ دیواری توکار
از دیگر لامپهای تزیینی و پر مصرف، چراغهای توکار هستند که کاربردهای بسیاری در زیباسازی محیط دارند. چراغهای دیواری از نوع توکار در میان علاقمندان از محبوبیت قابل توجهی برخوردار است به طوریکه در اغلب اماکن شاهد چراغهای توکار دیوار هستیم. که معمولا برای این نوع چراغ های توکار از لامپهای هالوژنی استفاده میشود.
روشنایی دیواری با چراغهای پلاگین
از این نوع چراغهای روشنایی اغلب در اتاق خواب و اتاق مطالعه استفاده میشود. به عبارتی میتوان این نوع چراغها را جایگزین چراغ های مطالعه نمود. قابل ذکر است که اتصال این چراغها از طریق کابل به پریز برق است. و به دلیل آنکه کابل برق به صورت روکار نصب شده است، قابل استفاده در اتاق نشیمن نیست.
روشنایی دیواری با چراغهای خورشیدی
چراغ های خورشیدی از دیگر محصولات روشنایی است که می توان از آن برای نوردهی و روشنایی دیواری بهره برد. به مراتب از این نوع چراغها برای سردر منازل، ورودیه ها و روشنایی بیرونی استفاده میشود. گفتنی است که این نوع محصولات روشنایی با استفاده از یک باتری که با انرژی خورشیدی شارژ میشود، قابل استفاده است. و به همین دلیل اغلب مناسب مناطقی است که از نور خورشید به میزان کافی برخوردار هستند، میباشد.