لوله برق نسوز یک ابزاری است که همانند یک رویه محافظ عمل می کند ، رساناهایی که داخل آن عبور داده شدهاند برای ممانعت از آسیب دیدن کابل و همچنین حفاظت از اشخاص در مقابل برخورد اتفاقی با رسانا به کار گرفته میشود. بهکارگیری لوله برق در آپارتمانهای صنعتی، تجاری، زیرساختهای زیرزمینی، فروشگاهها، بیمارستانها و هتلها بیشتر اوقات واجب است اما امکان دارد در سیمکشی آپارتمانها استفاده نشود. در استانداردها مقدار و سایز قانونی رساناهایی که میتوان از داخل یک لوله با سایز استاندارد عبور داد تعیین شدهاند. اقسام گوناگون لوله برق برای اعمال مشخص تعیین و تهیه شدهاند.
در این مبحث میخواهیم اندکی به تاریخچه اولین لوله برق بپردازیم. این قدمت به دورانی برمیگردد که چراغهای الکتریکی جانشین چراغهای خیابانی گازسوز شد. برای تهیه برق این نوع چراغها در آن دوران کابلهای برق را از درون لولههایی که تا قبل از آن برای تهیه گاز چراغها بود میکشیدند. بعد از آن ویژگی مکانیکی مناسب این لولهها در مراقبت از کابلها مورد توجه قرار گرفت و سرانجام بهکارگیری از آن هر روز بیشتر از دیروز افزایش یافت. سیمهای برق زیرساختها را در گذشته بدون پوشش عبور میدادند که دارای معایبی نظیر برخورد احتمالی انسان با کابل برق، عدم معاوضه کابل برق در کف و دیوار تأسیسات، کاهش ولتاژ برق، ایجاد آتش سوزی به علت اتصالات برقی بودند.
معیارهای مهم انتخاب لوله برق نسوز
- لوله برق نسوز بایستی از ضخامت کمتری به نسبت دیگر لولهها از لحاظ جنسی داشته باشد.
- این لوله بایستی کشش رطوبت نسبت به دیگر عناصر پایداری بالایی داشته باشد.
- از دیگر معیارهای لوله برق تداوم بسیار زیاد و عالی آن در مقابل فرسودگی و صدمه پذیری است.
- ممانعت از منتقل نمودن جریان برق به شکل تماسی از خصوصیاتی است که بایستی لولههای برق در خود داشته باشند.
- این لولهها به آسانی و در حداقلترین زمان ممکن و با هزینهای مقرون به صرفه توسط چسب پی وی سی به اتصالات وصل و جوش میخورد.
- هنگام راه اندازی بر روی جدارهها نباید نیازی به رنگ آمیزی داشته باشد.
- یکی دیگر از معیارهای لوله برق وزن کم آن است به شکلی که به آسانی در میان کانالها و سقفها قابلراهاندازی است.
- این لولهها در مقابل اسیدها، بازها، نمکها، مواد شیمیایی، باکتریها و… دارای تداوم بسیار بالایی است و هیچ نوع کنشی نشان نمیدهد.
آشنایی با ماهیت لوله برق نسوز
با توجه به عواملی که درباره لوله برق بیان شد شاید عمدهترین اساس در آنها مراقبت در مقابل آتش سوزی و اتصالات احتمالی باشد که سبب صدمات بزرگی خواهند شد. ولی لوله برق نسوز بایستی از لحاظ شیمیایی و فیزیکی در درجه حرارت زیاد مقاوم باشد. بسته به پیرامون عملیاتی آنها بایستی در مقابل ضربههای حرارتی پایدار باشند، از نظر شیمیایی این لوله برق بایستی خنثی باشند و شامل دنباله ویژهای از هدایت حرارتی و ضریب انبساط حرارتی باشند.
عمدهترین مواد مورد کاربرد در لوله برق نسوز، آلومینا، سیلیس و منیزیم هستند. البته در بعضی موارد از آهک و خاک رس نیز در تولید محصولات خود استفاده میکنند. همچنین در تهیه بعضی محصولات برای دماهای بالا از زیر کونیا و گرافیت استفاده میکنند در صورتی که در ارتباط با اکسیژن قرار نگیرند چون ممکن است خود آنها نیز اکسید شوند. برخی مواد نسوز نیز وجود دارند که تا درجه حرارت بیشتر از 4000 درجه سانتی گراد استقامت میکنند.
انواع لوله برق نسوز
برای اینکه یک فراورده توانایی نسوز و ضد آتش سوزی را پیدا کند لازم است به آن موادی اضافه شود. ولی در مجموع لوله برق به لوله برق فلزی، پی وی سی، لوله فلزی، خرطومی فلزی و پلاستیکی طبقهبندی میشوند که کلیه آنها توانایی تبدیل شدن به لوله برق نسوز را دارا میباشند اما در این میان لولههای پی وی سی و یو پی وی سی خیلی بیشتر از دیگر لولهها در بازار وجود دارند و معروفیت زیادی نسبت به دیگر لولهها دارند که به علت مزیتهای بیشتر آنها میباشد.
لوله برق نسوز اقسام مختلفی داشت که به علت اختلاف جنس ایجاد شده آنها بود. پی وی سی و یو پی وی سی از آن دست موادی هستند که در تهیه اقسام لوله برق نسوز استفاده میشوند. این مواد به علت ویژگی منحصربهفردی که دارند برای ساخت اقسام لوله برق ضد حریق و نسوز استفاده میشوند. این لولهها در ابعاد و سایزهای مختلف در بازار موجود میباشند.
مزایای بهکارگیری لوله برق نسوز
لوله برق نسوز نسبت به دیگر لولهها دارای تواناییها و مزایای خاصی هستند که سبب شدهاند کاربرد از آنها هر روز افزایش یابد.
- لوله برق نسوز دارای خم پذیری بسیاری زیادی است و به همین دلیل شتاب انجام کنشها را بالا میبرد.
- به علت پایین بودن ضریب اصطکاک این لوله برق عبور اقسام کابلها از آنها به راحتی انجام میشود.
- به کار نبردن اتصالات جانبی به علت توانایی خم پذیری زیاد این لولهها
- استقامت بسیار زیاد در مقابل تغییر در مقابل اشعه خورشیدی
- در مقابل صدمهها و فشارها استقامت زیادی دارد.
- صرفهجویی زیاد در هزینهها
- در مقابل حریق و پخش شعله و حرارت مقاومت زیادی دارد.
- در مقابل فرسودگی مقاومت بالایی دارد.
- ماندگاری و دوام زیادی دارد.
- در مقابل سرما و یخزدگی مقاومت بالایی دارد.
- وزن سبک و راه اندازی آسان
- محافظت مطلوب از اقسام کابلها و دیگر ابزارآلات برقی که در داخل این لوله برق عبور میکنند.
- توانایی به کارگیری به عنوان لوله کشی برق اقسام آپارتمانهای مسکونی، صنعتی،تجاری و اداری
- این لوله برق از نظر قیمت خرید و هزینه کاملاً مقرون به صرفه بوده و در انواع سایز و ابعاد موجود میباشد.
اگرچه لولههای فلزی و گالوانیزه نیز با توسعه فناوری و بهکارگیری مواد ضد حریق در تولید آنها به لوله برق نسوز مبدل شدهاند اما لولههای پی وی سی و یو پی وی سی از مزایای زیادتر و معایب کمتری نسبت به این موارد هستند.