تهیه ابزار نور و لوازم روشنایی، تجهیزات روشنایی و به طور کلی محصولات روشنایی نیازمند دارا بودن یک سری اطلاعاتی است که بایستی در این زمینه افراد داشته باشند. اینکه از چه نوع منابع نوری برای اماکن مختلف استفاده کنیم و یا تنظیم نوردهی چگونه و به چه میزان باشد، همگی به دانش افراد در حیطه نورپردازی و زیبایی شناسی بصری بر میگردد. تشخیص کیفیت کالا، انتخاب منبع نوری مناسب، آشنایی با لوازم برقی ساختمان، آشنایی با انواع محصولات روشنایی از دیگر مواردی است که بایستی به آن توجه شود. روشنایی محیط کار، اماکن مسکونی، اداری، اجتماعی و خدماتی هر یک دارای نورپردازی منحصر به خود میباشند که میتوان با استفاده از انواع ابزار و محصولات روشنایی به تامین نور مورد نیاز رسید. در ادامه به برخی از ابزارهای نور و لوازم روشنایی، تجهیزات روشنایی، لوازم برقی ساختمانی، قیمت روشنایی، خرید تجهیزات روشنایی و مواردی از این نظر میپردازیم؛
روشنایی منازل
امروزه با توجه به توسعه و گسترش صنعت روشنایی، از انواع نورهای فانتزی و تزیینی برای زیبا سازی محیط استفاده میشود. از میان نورهای تزیینی میتوان به نورهای مخفی، نورهای خطی، لامپهای رشته ای، چراغ های توکار، نورهای سقفی، روشنایی دیواری و سایر انواع نورها با استفاده از مدرن ترین تجهیزات روشنایی اشاره کرد. به عبارتی تاثیر نوردهی در محیط نه تنها بسیار حائز اهمیت است، بلکه به عنوان یکی از پارامترهای اصلی در دکوراسیون داخلی محسوب میشود. با توجه به آنکه در زمانهای گذشته تنها روشنایی و میزان نوردهی اهمیت داشته اما امروزه منابع نوری، چگونگی نوردهی، زاویه پرتوهای نوری و بهرهمندی از مدرنترین تجهیزات روشنایی نیز مورد توجه قرار میگیرد. تامین روشنایی با لامپهای هالوژنی، لامپهای ال ای دی، لامپ های فلورسنت، نورهای مخفی سبب افزایش سطح انرژی بالا، بهبود روحیه از نظر روان شناختی در افراد میشود. همچنین چگونگی نوردهی و استفاده از انواع محصولات روشنایی در محیط سبب افزایش ارزش محیط از نظر کاربرد نیز میشود.
روشنایی محیط کار
محیط کار اعم از اماکن اداری، اجتماعی و خدماتی مانند درمانگاهها، کلینیکها، موسسهها، شرکتها، دفاتر اداری و مانند اینها نیز بایستی از نور کافی برخوردار باشند. در اینگونه محیطهای اجتماعی که تردد افراد مختلف در آن بسیار است، ماهیت نور از اهمیت ویژهای برخوردار می باشد. به طوریکه اگر چنانچه از محصولات روشنایی نامناسب استفاده شود، نه تنها سبب آذار و اذیت بینایی میشود، بلکه میتواند تاثیرات مخربی در روحیه افراد مانند افزایش خشم، بالا رفتن سطح افسردگی، بیحوصلگی و سایر حالات روحی نامناسب در افراد شود. در نتیجه نور و روشنایی به عنوان دو پارامتر اصلی در زیبایی شناسی محیطهای کاری بایستی مورد توجه قرار گیرد
در محیط کاری از چه نوع تجهیزات روشنایی استفاده میشود؟
در اینگونه اماکن به مراتب نبایستی از نورهای تاکیدی و یا نورهای موضعی استفاده شود. آنچه که در اینگونه اماکن در اولویت قرار میگیرد، تامین نور عمومی است. روشنایی محیط بایستی به گونهای باشد که تمامی محیط را پوشش دهد و علاوه بر ان کارمندان و سایر افرادی که در آن محیط تردد میکنند، احساس خوشایندی نسبت به نور محیط داشته باشند. علاوه بر تامین نور عمومی، میتوان از نورهای تزیینی مانند نورهای مخفی، چراغهای خطی و یا چراغهای توکار نیز بهره برد. اینگونه نورها به همراه نور عمومی احساس بسیار خوشایندی را از نظر بصری ایجاد میکند.
تجهیزات روشنایی ریلی
از جمله تجهیزات نوری که در اماکن اداری، محیط کاری و یا خدماتی مورد استفاده قرار میگیرد، تجهیزات روشنایی ریلی است. اینگونه محصولات روشنایی علاوه بر تامین نوری مناسب، جلوه ای زیبا و تزیینی نیز به محیط میدهد. نوارهای نوری ریلی از چندین لامپ تشکیل می شوند که به سقف نصب می شوند و رشتهای از نور به صورت نوار ریلی را ایجاد میکنند. از آنجایی که روشنایی ریلی نورپردازی تاکیدی را در محیط ایجاد میکنند، میتوان از نور ریلی به همراه نور عمومی برای روشنایی محیط استفاده نمود.
لامپهای رومیزی
لامپهای رومیزی بستگی به تعداد کارکنان و میزهای کاری دارد. در واقع برای روشنایی میز کار اغلب از لامپها و یا چراغ های رومیزی استفاده میشود. ناگفته نماند که روشنایی میز کار طبق استانداردهای مرتبط با تنظیم شدت نور بایستی انجام شود.
تجهیزات روشنایی سقفی
از دیگر محصولات روشنایی برای روشنایی و نوردهی عمومی، تجهیزات روشنایی سقفی است. روشنایی سقفی در انواع الگوهای مدرن برای اماکن مختلف قابل استفاده است. از جمله ویژگیهای روشنایی سقفی آن است که نور تنها به یک بخش متمرکز نشده و در واقع نور به صورت یکنواخت در محیط منتشر میشود که سبب روشنایی یکدست و یکنواخت میگردد.
رایجترین محصولات روشنایی عبارتند از:
- لامپهای فلورسنت
- لامپهای ال ای دی
- لامپهای هالوژنی
روشنایی اماکن تفریحی
اماکن تفریحی مانند رستورانها، کافی شاپها، غذاخوریها که اغلب افراد برای قرار ملاقاتها و اوقات خوشایند به اینگونه اماکن تردد میکنند، بایستی از نورپردازی ویژهای بهرهمند شوند که احساس خوشایندی را در افراد بر جای باقی بگذارند. استفاده از نورهای مجلل، نورهای دکوراتیو و بهرهمندی از تجهیزات روشنایی مدرن در اینگونه اماکن بسیار کاربردی است.
انواع نورپردازی در اماکن مختلف عبارتند از:
برای ایجاد انواع نورپردازی از لوازم برقی ساختمانی، تجهیزات روشنایی و لوازم روشنایی به صورت نورهای مخفی، نورهای توکار ، نورهای سقفی، نورهای خطی و مانند اینها استفاده می شود که انواع گوناگونی دارد؛
نورپردازی فرعی
ایجاد نورهای فرعی یا همان نورهای دکوراتیو با استفاده از نورهای مخفی، لامپهای هالوژنی و سایر تجهیزات روشنایی انجام میشود. در این شیوه محصولات روشنایی و منابع نوری که انتخاب میشوند و همچنین نوع نوردهی بایستی از سوی کارشناسان این حیطه بررسی شود تا به لحاظ زیبایی بصری نتیجه بخش باشد.
نورپردازی اصلی
نورهای اصلی از طریق چلچراغها، لوسترها، نورهای سقفی که وظیفه تامین نور عمومی محیط را دارند، حاصل میشود. بدین ترتیب با وجود پرتوهای نور اصلی میتوان از روشنایی قابل توجهی در محیط برخوردار شد.
نورپردازی کاری
همانطور که قبلا به آن اشاره شد، نورپردازی کاری بایستی طبق یک سری استانداردها و تنظیمات شدت نوری انجام شود.
نورپردازی متمرکز
این نوع نورپردازی برای نوردهی تاکیدی و موضعی انجام میشود. اغلب از این نوع نورپردازی برای برجسته جلوه دادن بخشهایی از محیط استفاده میشود و علاوه بر آن جنبه تزیینی نیز دارد. برای ایجاد نورپردازی متمرکز از لامپهای هالوژنی و آباژورهای دکوری استفاده میشود.